top of page
hdk2 (2).png

Hem / Kirurgi

Kirurgi hos oss

Vi utför kirurgi under skonsam narkos och med god smärtlindring. Ditt djur skrivs in på förmiddagen och hämtas under dagen. När du hämtar ditt djur så får du hemgångsråd så att du vet hur du bäst ska ta hand om ditt djur efter operationen. Här följer några av de operationer som vi utför hos oss: kastration av hund, katt och hankanin, hudtumörer och juvertumörer, operation vid livmodersinflammation

Image by Anna Dudkova

Kastrering hund

Att kastrera en tik innebär att veterinären opererar bort äggstockar och livmoder och tiken kommer därmed inte längre att löpa, bli skendräktig eller riskera att få en livmodersinflammation. Att kastrera en hanhund innebär att testiklarna opereras bort och i de allra flesta fall blir hanen lugnare och könsdriften försvinner till stor del.

Inlärda och oönskade beteenden som t.ex aggressivitet mot andra hundar försvinner inte per automatik efter en kastrering utan för att komma till rätta med problembeteenden krävs träning. 

Att kastrera en tik innebär ett större ingrepp än på en hanhund och en tik behöver därmed längre tid innan hon är åter redo för fysiskt krävande aktiviteter. Både tikar och hanhundar får stygn som ska sitta 10-12 dagar och en krage för att förhindra att de slickar på såret.

Det finns många fördelar med att låta kastrera sin hund men man bör känna till att det också kan finnas nackdelar:


- En hane som kastreras tidigt utvecklar inte samma mängd muskelmassa som en vuxen, okastrerad hund

- Vissa tikar (och enstaka hanar) kan drabbas av urininkontinens efter kastrering

- En förändring av pälskvaliteten kan ske

- Ämnesomsättningen minskar och hunden kan få lättare att gå upp i vikt och få ökad aptit så det kan behövas minskad mängd foder eller ett foderbyte samt ökad motion

I vilken ålder eller vid vilken tidpunkt det är lämpligt att kastrera sin hund kan vara individuellt och vi ber er därför att kontakta kliniken för rådgivning om ni överväger kastrering.

Image by Paul Hanaoka

Kastrering katt

En honkatt som är okastrerad löper mer eller mindre ofta. En hona som löper blöder inte utan rullar runt på marken, ropar högt efter hanar och kan i vissa fall urinmarkera.

 

Många honor blir könsmogna och kan därmed bli dräktiga redan vid sex månaders ålder. P-piller ökar kraftigt risken för elakartade juvertumörer och livmodersinflammation och är därför ingen långsiktig lösning.

Att kastrera en honkatt innebär att veterinären opererar bort äggstockar och livmoder.  Katten får stygn på magen som inte behöver tas bort och en krage om halsen som hindrar henne från att slicka på sitt sår. Honan behöver inte få en kull innan hon kastreras och du kan normalt sett kastrera din honkatt från sex månaders ålder. 

En hankatt kan bli könsmogen redan vid 4-6 månaders ålder. När hankatten blir könsmogen börjar luktar urinen att lukta extra starkt och katten kan börja urinmarkera. En okastrerad hankatt blir rastlös och kallar på honor. Katten kan skaffa sig ett stort revir, kan bli mer stridslysten och kan vara borta under långa perioder. Att kastrera ett hankatt innebär att veterinären opererar bort testiklarna. Pungen sys inte ihop så det finns inga stygn som behöver tas bort och i de flesta fall behövs heller ingen krage. Vi kastrerar hankatter från 4 månaders ålder.

Priser

Normalkastration tik /  paketpris inkl. återbesök, smärtlindring mm. Ev. komplikationskostnader ingår ej.

<10 kg       7450:-
10-30 kg   7850:-
>30 kg       8750:-

Om ditt djur behöver anpassad narkos på grund av t.ex. trånga andningsvägar eller blåsljud på hjärtat kan en extra kostnad för detta tillkomma

Normalkastration hanhund /  paketpris inkl. återbesök, smärtlindring mm. Ev. komplikationskostnader ingår ej.

<10 kg       4950:-
10-30 kg   5250:-
>30 kg       5450:-

Pris gäller för hanhund med båda testiklarna i pungen.

Om ditt djur behöv
er anpassad narkos på grund av t.ex. trånga andningsvägar eller blåsljud på hjärtat kan en extra kostnad för detta tillkomma

Normalkastration hankatt 1020:- / ID-märkning tatuering ingår. Chipmärkning +220:- 

Pris gäller för hankatt med båda testiklarna i pungen.

Normalkastration honkatt 1750:- / ID-märkning tatuering ingår. Chipmärkning +220:- 

Kastrering hankanin 1550:- / Pris gäller för hankanin med båda testiklarna i pungen.

Läs gärna mer om

Image by Gemma Regalado

Inför besöket

Image by Werzk Luuuuuuu

Ta med din katt till veterinären

bottom of page